27. mail 1947. a.: Elu müürseppade brigaadis

Armas sõber!

Detsembri keskel saatsin Sulle viimati mõned read, kuid senini ei ole vastust saanud. Loodan siiski, et kiri ei ole kaduma läinud ja et viivitus on tingitud Sinu töörohkusest. Selle tõenduseks on ju esijoones ülikooli lõpetamine. Ühest "Õhtulehe" numbrist leidsin Sinu lõputöö kaitsmise teate. Eelduste kohaselt läks Sul kõik libedasti ja oled nüüd juba täieõiguslik insener. Surun sel puhul südamest Su kätt ja soovin Sulle edaspidist edu Sinu kutsetöös, kui ka isiklikus elus. Järgmine samm on nüüd muidugi naisevõtmine. Või on Sul järsku see samm ka juba seljataga? Olen ju nii isoleeritud, et ei oska aimatagi, mis kodumaal ja eriti sõprade ringis kõik sünnib. Lehti saan ja loen küll pidevalt, aga sellest ei piisa mind huvitavate küsimuste valgustamiseks. Oma eelmises kirjas esitasin sulle terve rea küsimusi, loodan, et leiad aega neile vastamiseks.

Minu elu rullub endises vaimus. Töötan nüüd ehitustöödel müürseppade brigaadis abijõu auastmes. Kärutan tsementi ja telliseid üles tellingutele. Vaatamata üliraskele tööle on tervis senini ülihästi vastu pidanud ja senini ei ole esinenud pisimaidki häireid. Selles osas on muidugi sõnades väljendamata teened minu emal. Igakuised tõhusad postipakid on olnud suureks abiks. Nende puudumisel oleksin kindlasti saavutanud 1942. a. kevade kaalu, sest aasta on ju üliraske. Nüüd aga olen suutnud säilitada ligikaudu normaalkaalu ja oma hää ja värske jume. Ainult juustesse on lisandunud rohkelt hõbedat ...

Sa ei kujutle milliseks rõõmuhetkeks on mulle kodumaalt saabuv iga kiri. Kahjuks olen neid saanud ainult emalt ja need heidavad suhteliselt vähe valgust mind nii huvitavasse küsimusse, nagu seda on minu sõprade käekäik. Kui lugesin lehest Viktori [Rikken] ülikooli lõpetamisest, siis saatsin ka temale mõned read. Ei tea, kas ta on kätte saanud? Mis teevad Leo [Tiik] ja Apfel [Hans Õunapuu]? Kuis elavad Jüri [Aarand], Karl-Felix [vil! Karl Felix Sauks, c. 1937/I], Valter [Kutti], Ülo [Varrand?] ja teised? Kuidas käib Kosti [vil! Konstantin Ollik, c. 1936/II] ja Alfi [Alfred Poom] käsi? Kui vahest mahti saad, siis kirjuta mulle palun sellest mõned read. Minu hallis argipäevases elus oleks sellise sõnumi saabumine tõeliseks suursündmuseks.

Õnnitlen ja tervitan Sind veelkord ja palun minu tugev käepigistus edasi anda ka kõigile sõpradele, keda kohtad.

Veelkord kõike hääd!

27. V 1947. a.    Arvo