Maakrundi väljamõõtmine ja kinnistamine

Juulis-augustis 1994 oli tähelepanu suunatud krundile. Järgmiseks tähtajaliseks tööks oli ühe kuu jooksul pärast hoonete tagastamist (17. juunil 1994) esitada Tartu Linnavalitsuse Maakorralduse Osakonnale taotlus hoonete juurde kuuluva krundi tagastamiseks. L. Õispuu kogus vajalikud dokumendid, sealhulgas hooneregistri õiend hoonete omaniku suhtes, vanad krundiplaanid jm. ning vormistas ettenähtud paberid. Algas maamõõtmise järjekorras ootamine. Vironiale kui endisele omanikule oli krundi väljamõõtmine ette nähtud riigi kulul, kuid vastav järjekord oli rohkem kui aastapikkune. L. Õispuu otsis arhiivist korporatsiooni krundi täpsemaid uusi koordinaatidega krundiplaane, kuid ei leidnud.

Järgmine etapp krundiloos toimus kevadel 1995. Sv! Andrus Soodla vahendusel kontakteerus L. Õispuu töörühm maamõõdufirmaga "AS K&H", eesmärgiga saada kiirendatud korras ja mõõduka tasu eest krundiplaan. Esimese mõõdistamise piiriprotokolle L. Õispuu alla ei kirjutanud, kuna Vironia krunt oli tehtud veidi kitsamaks ja Lai tn. poolt vaadatuna allamäge pikemaks. Seejuures oli korporatsiooni krundi läänepiiril varem olnud müüri vundament jäänud naaberkrundile. L. Õispuu nõudis piire tähistavate metallvaiade ümberpaigutamist õigetesse punktidesse.

5. mail 1995 mõõdistati uuesti majavalduse Lai tn. 30 ja 32 krunt. Krundi pindala oli kokku 3941 ruutmeetrit ja sellest ehitiste all 1325 ruutmeetrit. Ülejäänud 2616 ruutmeetrit oli nimetusega "muu maa".

26. septembril 1995 anti välja Tartu Linnavalitsuse korraldus nr. 1326 maa tagastamise kohta. Otsustati tagastada korp! Vironia Vilistlaskogule õigusvastaselt võõrandatud maa Lai tn. 30 ja 32 endistes piirides pindalaga 3941 ruutmeetrit ja maakasutuse otstarbega "ärimaa". Krundi endine pindala oli 3964 ruutmeetrit. (Maa tagastamise pindala viga on lubatud kuni 8% piires.)

26. septembril 1995 koostati "Õiend tagastatava maa kasutusõigusliku rezhiimi kohta", mis kuulus Linnavalitsuse korralduse nr. 1326 juurde lisana. Selles "Õiendis" olid linnaametnike mõningad kooskõlastused, mis jäävad Vironiale kauaks ajaks kohustuslikuks. Näiteks:

9. oktoobril 1995 esitas maamõõtja S. Ojamaa lõplikul kujul Lai tn. 30 ja 32 krundiplaani, nn. katastriplaani, mastaabis 1:500.

2. veebruaril 1996 kirjutas L. Õispuu Tartus, Lai tn. 30 teisel korrusel, Sulev Ojamaa ja sv! Andrus Soodla juuresolekul alla Lai tn. 30 ja 32 maa üleandmise-vastuvõtmise piiriprotokollidele. Enne seda vaadeti kolmekesi üle piire tähistavad kolm metallvaia ja kümme majanurka.

26. märtsil 1996 esitati Tartu Linnavalitsuse poolt Vironia kasuks kinnistamisavaldus.

29. märtsil 1996 sai korporatsioon Tartu Kinnistusameti teate nr. I/1268, milles märgiti, et teade korp! Vironia Vilistlaskogu kinnistu Lai tn. 30 ja 32 kandmise kohta kinnistusraamatusse avaldatakse ajalehes "Sõnumileht" ja "Riigi Teataja Lisas". Kui (Vironial jne.) on vastuväiteid või on andmed ebatäpsed, siis paluti sellest teatada kirjalikult Tartu Kinnistusametile, aadressil Tartu, Riia tn. 12 (samas EPMÜ peahoones ehk Kaitseliidu majas) ühe kuu jooksul, arvates vastava teate avaldamisest "Riigi Teataja Lisas".

24. mail 1996 saatis Tartu Kinnistusamet Vironiale alljärgneva väga meeldiva sisuga teate nr. I/2034:

Saadan Teile teadmiseks kinnistamisotsuse ärakirja, mille alusel olete Lai tn. 30 ja 32 omanik. Lisa kinnistamisotsuse ärakiri 1 lehel.

Tehniline sekretär.

Järelikult ei olnud laekunud Vironia vara kinnistamissoovi suhtes Kinnistusametile vastuväiteid.

24. mai 1996 oli kinnistamisotsuse kuupäev. Selles, Vironia Tartu vara kõige olulisemas dokumendis (tegelikult kohtuotsuses) on kirjutatud järgmist:

... 24. mail 1996. a. Tartus, Tartu Linnakohtu kohtunik Madis Kägu, vaadanud läbi Tartu Linnavalitsuse 26. märtsi 1996. a. kinnistamisavalduse, otsustas:

Rahuldada avaldus ja avada Tartu linna kinnistusjaoskonnas kinnistusregistriosa nr. 429 ja teha sellesse järgmised kanded:

Otsuse peale võib edasi kaevata Tartu Ringkonnakohtule ühe kuu jooksul arvates ärakirja saamisest.

Madis Kägu, kohtunik [allkiri]

Registriosa nr. 429 sisse kantud 24.05.96, kinnistussekretär M. Mikk [allkiri, pitsat].

Kommentaarina võib nii palju lisada, et mitte väga ametlikult väljendades on Vironia alates 24. maist 1996 mitte ainult hoonete omanik, vaid kinnistu omanik, mille oluliseks osaks on hooned.