Hoonete vastuvõtmise vormistamine

Juunis 1994 tuli ületada viimane takistav asjaolu, mis võinuks nurjata Lai tn. 30 ja 32 hoonete üleandmise Vironiale. Nimelt võis juhtuda, et mõne ettenägematu asjaolu tõttu tekib EPMÜ rektoril üleandmise-vastuvõtmise aktile allakirjutamisega viivitus, mis tekitanuks Tartu Linnavalitsuse korraldusega 24. märtsil 1994. a. määratud kolmekuulise kohustusliku hoonete vastuvõtmise tähtaja n.-ö. lõhkimineku. Tõenäoliselt oleks Tartu Linnavaraameti juhataja sel juhul meelsasti alustanud hoonete Vironiale mittetagastamise ja kompenserimise menetlust, põhjendusega: Vironia viivitas hoonete vastuvõtmisega, kuna ei soovinud remontida katlamaja; seega võib eeldada, et katlamaja remondiks raha mitteleidev organisatsioon ei suuda edaspidi ka hooneid remontida.

Sündmused arenesidki nii, et eelviimasel kohtumisel EPMÜ rektoriga määratleti (ilmselt seoses rektori pikema välislähetusega), et EPMÜ esitab hoonete üleandmise-vastuvõtmise akti üleandja poolt allkirjastatuna hiljemalt 23. juunil 1994, s.o. Võidupühal, kell 10.00 rektori kabinetis Riia tn. 12 - allakirjutamiseks Vironia esindajatele. See oli neljapäev. Järgmine päev oli reede, jaanipäev. L. Õispuu kartis, et satub EPMÜ-s lukustatud uste taha. Risk oli liiga suur. Hädavajalik oli allkirjastamine nihutada varasemale kuupäevale. Tänu EPMÜ haldusprorektori asetäitja K. Kährini mõistvale suhtumisele õnnestus üleandmise-vastuvõtmise akt siiski allkirjastada 17. juunil 1994, kuid selle varasema kuupäeva tagamiseks tuli saata vastav kiri rektorile. Akti varasemat allakirjutamist takistas asjaolu, et sellest kuupäevast alates oleks EPMÜ pidanud tasuma Vironiale renti.

17. juunil 1994 edastas L. Õispuu EPMÜ rektorile M. Klaassenile kirja, mis registreeriti sissetulnud dokumendina nr. 1-11/45 enne akti allkirjastamist samal kuupäeval. Nimetatud dokumendis märgiti, et vaatamata Vironia poolsetele korduvatele meeldetuletustele oli EPMÜ viivitanud Lai tn. 30 ja 32 asuvate hoonete üleandmise-vastuvõtmise akti koostamise ja allakirjutamisega, põhjendades seda Lai tn. 34 krundil asuva katlamaja saatuse määramatusega. Toonitati, et aktile allakirjutamiseks "Teie [rektori] poolt" väljapakutud 23. juuni 1994 oli viimane võimalik kuupäev Linnavalitsuse korraldusega määratud kolmekuulise tähtaja täitmiseks ja et ühtlasi oli tegemist riikliku pühaga. Lähtuvalt ettevalmistustest pakuti akti varasemaks allakirjutamise kuupäevaks 17. juuni 1994 (ja nii see ka ametlikult toimus).

17. juunil 1994 koostatud akti alusel toimus õigusvastaselt võõrandatud hoonete Lai tn. 30 ja 32 üleandmine Eesti Põllumajandusülikoolilt korp! Vironia Vilistlaskogule. Nimetatud vara üleandjaks oli EPMÜ rektor professor Mait Klaassen (käesoleva artikli kirjutamise ajal haridusminister) ja vastuvõtjaks korp! Vironia Vilistlaskogu aseesimees, TTÜ dotsent L. Õispuu. Akti koostamise juures viibisid ametiisikutena ja tunnistajatena EPMÜ haldusprorektori asetäitja Kalju Kährin ja korp! Vironia Tartu konvendi senior Jüri Luud. Nimetatud neli inimest kirjutasid aktile alla. Allkirju kinnitati EPMÜ ning korp! Vironia Vilistlaskogu pitsati jäljenditega. Allakirjutamise juures viibis veel sv! Raigo Sõlg kui noor jurist, kes tegelikult asus vastuvõetud hooneid valitsema. Akti lõplik vormistamine ja allakirjutamine toimus Tartus Riia tn. 12 EPMÜ rektori kabinetis akti koostamise ametlikul kuupäeval.

Ülalnimetatud üleandmise-vastuvõtmise akti alusel kuulusid Vironiale üleandmiseks hooned Lai tn. 30 ja 32 pindalaga 2797,1 ruutmeetrit (katastri krundiplaani andmetel on hoonete all 1325 ruutmeetrit) ja ruumalaga 19 520,0 kuupmeetrit. EPMÜ töötajate poolt koostatud teksti järgi on nimetatud hooned ehitatud 1887. aastal (siin siiski eksitus - 1804.a. ehitati juba konvendi saal juurde) ja EPMÜ haldusse anti 1951. aastal taastamismaksumusega Lai tn. 30 osas 95 292.- EEK ja Lai tn. 32-8592.- EEK. Mõlema hoone jääkmaksumus oli 0,00 EEK. Lai tn. 30 asus neljakorruseline, osalt kahekorruseline õppehoone ja Lai tn. 32 - kahekorruseline, osalt kolmekorruseline õppehoone. Mõlemad hooned olid ja on ka praegu varustatud elektri, keskkütte, veevärgi ja kanalisatsiooniga. Nimetatud akti alusel kohustus Vironia kui vara vastuvõtja:

8. juulil 1994 sõitis L. Õispuu sv! Ain Musta töökoha ametiautoga Tartu ja tagasi Tallinna. Kavatseti registeerida tagastatud hooned Lai 30 ja 32 Vironia nimele endises Tartu inventariseerimisbüroos, praeguses hooneregistris. Kuid kahjuks jäi see tegevus siiski poolikuks. Tutvuti (L. Õispuu, A. Must, R. Sõlg, ...) konvendi hoonete nelja rentnikuga. (Nende nimetused on 20. mail 1994 toimunud koosoleku andmete hulgas.) R. Sõlg alustas uute rendilepingute koostamist ja nende sõlmimist Vironia nimel.