Uus rektor ja uued seisukohad

23. oktoobril 1993 toimusid Vironia aseesimehe L. Õispuu ja konvendi oldermani R. Sõlg'i läbirääkimised EPMÜ uue rektori M. Klaasseniga (käesoleva artikli kirjutamise ajal, s. o. 1998 teisel poolel, haridusminister). Rektor ütles, et "...juurdeehitused on olnud minimaalsed [st., et ekspertiisi tegemist ei taotleta], kuid 21.09.93 seadus võimaldab hoonete Lai tn. 30 ja 32 arvamist tagastamisele mittekuuluvate objektide hulka ja seda ka teeme, kuigi EPMÜ kolib varsti nendest hoonetest välja." (Täpsem tekst on ära toodud L. Õispuu-H. Esopi kirjas 2. novembril 1993.) See oli kõige mustem päev Vironia hoonete tagastamisprotsessis, mis sundis korporatsiooni asjadeajajat kirjutama peaministrile ja veel mitmele ministrile. EPMÜ uus rektor oli hoonete tagastamise vastu, seadusega ettenähtud piirides muidugi.

Järgmine etapp asjade arengus toimus 25. oktoobril 1993, EV Valitsuse määrus nr. 328 näol "Riigi omandusse jääva vara nimekirja kohta": omandireformi aluste seaduse paragrahvi 21 osalise muutmise seaduse ("Riigi Teataja" 1993, 15, 253) alusel Vabariigi Valitsus määras:

1. Kinnitada riigi omandusse jääva vara nimekiri 6. septembri 1993. a. seisuga (juurde lisatud) ... 3. Ministeeriumidel jätkata nende haldusalas olevate objektide esitamist kandmiseks riigi omandusse jääva vara nimekirja.

Seisuga 6. september 1993 kinnitatud nimekirjas EPMÜ osas Lai tn. 30 ja 32 ei ole - väga hea, kuid ohtlik oli punkt 3, mille alusel jätkati selle nimekirja täiendamist kohustuslikus korras.

25. oktoobril 1993 valmis EPMÜ haldusdirektor Rein Libliku kiri nr. 317 Tartu Linnavalitsuse Linnavaraameti juhatajale Arvo Sakariasele, vastusena A. Sakariase kirjale nr. 918, 11. oktoober 1993. Selles kirjas nentis haldusrektor järgmist:

See haldusrektori kiri pidi olema mittearvestatav hilinenud vastus kirjale nr. 918. Ühtlasi oli märgata, et kombinatsioonid korporatsiooni hoonetega nende väljarentimiseks või edasimüümiseks TÜ kaudu jätkusid. Püüti mitmetel põhjustel takistada hoonete tagastamist Vironiale.

2. novembril 1993 valmis asjaolude täiendav seletamise kiri Tartus Lai tn. 30 ja 32 asuvate hoonete tagastamise kohta. Selle koostas ning edastas korp! Vironia Vilistlaskogu aseesimees L. Õispuu ja kinnitas oma allkirjaga korp! Vironia Vilistlaskogu esimees H. Esop. Kiri edastati 2. detsembril 1993 EV peaministrile M. Laarile, kultuuri- ja haridusministrile P.-E. Rummole, Justiitsministeeriumi ÕVVTK Keskkomisjonile ja Tartu Linnavaraametile. Selle täiendava seletamise kirja sisu oli järgmine:

Hoonete Lai tn. 30 ja 32 endisel individualiseeritaval kujul säilimise küsimuse kohta oli EPMÜ kirjas M-368 üks-kaks ebakompetentset lauset, millele on antud põhjalik vastus meie kirjas 10.09.1993 (vaata). Mõni päev pärast kirja M-368 (4.11.92) kirjutamist, st. 11. nov. 1992, kell 10.00 kohtus Vilistlaskogu aseesimees L. Õispuu EPMÜ rektori O. Saveliga. Nad vaatasid läbi hoonete Lai tn. 30 ja 32 sõjaeelsed ja praegused plaanid ning sõjaeelsed fotod hoonetest (vt lisa). Tutvutud dokumentide alusel lepiti 11. nov. 1992 kokku, et EPMÜ ei takista omandiõiguse üleminekut korp! Vironiale, mingeid rahalisi pretensioone ei esitata, EPMÜ lahkub hoonetest järk-järguliselt vastavalt uute hoonete valmimisele ja korp! Vironia teeb pärast omandiõiguse vormistamist soodustusi rendilepingutes EPMÜ kasuks. Hiljem need kokkulepped rektoriga 11.11.92. aastast, mis olid kooskõlastatud ka EPMÜ majandusala prorektori R. Liblikuga ja EPMÜ Loomakasvatusinstituudi direktori A. Lüpsikuga (varem dekaan ja kateedrijuhataja), fikseeriti meie kirja 10.09.93. lõpuosas. Tartu Linnavaraameti peaspetsialisti Anu Öpikut informeerisime loetletud kokkulepetest EPMÜ rektoriga kohe 1992. a. novembris, kuid Tartu Linnavaraamet peatas hoonete tagastamise juurdeehituse ekspertiisi vajaduse ettekäändel kuni 21. septembri 1993. a. määruse nr. 294 avaldamiseni. 26. oktoobril 1993. aastal EPMÜ rektori M. Klaasseni, Vilistlaskogu aseesimehe L.Õispuu ja konvendi oldermani R. Sõlg'i läbirääkimistel ütles rektor, et "...juurdeehitused on olnud minimaalsed" (järelikult ekspertiisi taotlemine ei ole otstarbekas), kuid 21. sept. 1993. a. seadus võimaldab taotleda hoonete Lai tn. 30 ja 32 arvamist tagastamisele mittekuuluvate objektide hulka (omandireformi aluste seaduse §12 lõike 3 punkt 5) ja me seda teeme, kuigi EPMÜ kolib varsti nendest hoonetest välja.

Toetudes 21. sept. 1993. a. määrusele nr. 294, taotleb nüüd Lai tn. 30 ja 32 hooneid ka Tartu Kunstikool, kes seega soovib korporatsioonide Sakala ja Ugala majadest üle tulla korp! Vironia majasse, kasutades selleks minister P.-E. Rummo taotluskirja (EPMÜ andmed). Tartu Kunstikooli ületuleku takistamiseks keeldub EPMÜ uus rektor (arvestamata varasemaid kokkuleppeid korp! Vironiaga) Lai tn. 30 ja 32 hooneid vabastamast või tagastamast Vironiale sel eesmärgil, et need hooned hiljem, pärast uutesse õppekorpustesse kolimist üle anda Tartu Ülikoolile. Vastav kiri on välja saadetud Tartu Linnavaraametile. Tartu Ülikoolile hoonete loovutamise õigustamiseks otsiti üles näivalt sobiv protokoll 1985. aastast. Nimetatud määrus nr. 294 võimaldab Eesti Põllumajandusülikoolil ja Eesti Põllumajandusministeeriumil (hooned kuuluvad nende bilanssi ja valitsemisalasse) ka muid kombinatsioone meie hoonetega. Seega 21. sept. 1993. aasta määrus nr. 294 takistab oluliselt korporatsioon Vironia Vilistlaskogu ja mitte ainult meie õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamist. See määrus ei ole vastavuses Isamaaliidu ega Eesti Liberaaldemokraatliku Partei valimiseelsete lubadustega, ei ole kooskõlas ÜRO Inimõiguste Ülddeklaratsiooni artiklite 8 ja 17 ning Eesti Vabariigi Põhiseaduse §3 sätetega ettenähtud efektiivse omandiõiguse ennistamisega (nende rikkumise korral). Määrus nr. 294 jäädvustab Eesti Vabariigi asutuste kasusaamise õigusvastaste tegude tulemustest, säilitab varanduslikke konflikte ning järelikult ka ebastabiilsust ühiskonnakorras.

Palume lõpetada ülalnimetatud kombinatsioonid Lai tn. 30 ja 32 hoonetega ning ennistada korp! Vironia Vilistlaskogu omandiõigus nendele hoonetele.