Tegevus ministeeriumide tasandil

5. novembril 1993 soovitas Tartu Linnavaraameti peaspetsialist Ann Öpik, kes suhtus Vironia taotlustesse alati mõistvalt ja toetavalt, korporatsioonile oma edaspidises keerulises tegevusetapis võtta ühendust EV Põllumajandusministeeriumiga, kelle alluvusse EPMÜ kuulus. Kõnesolev ministeerium esitas ilmselt peagi EV Valitsusele taotluse korp! Vironia Vilistlaskogule majade mittetagastamise kohta. Tuli püüda, et selline taotlus valitsusse ei lähekski. Enamus L. Õispuu nõuandjatest arvas samuti. L. Õispuu aktsepteeris niisugust soovitust ning sellele järgneval perioodil sai Põllumajandusministeerium Tallinnas Lai tn. 39/41 talle sama hästi tuttavaks nagu Tallinna Tehnikaülikooli hooned Mustamäel, kus täitis pikema aja vältel regulaarselt oma õppekoormust. Ta õppis tundma ministrit, aseministreid, kantslerit, osakondade ja büroode juhatajaid, sekretäre, puhkenurki ja sööklat selles suures ministeeriumi hoones. Tema palvete ja surveavalduste seisukohalt osutusid eriti vajalikuks paar ametkonda - teaduse ja koolituse büroo eesotsas juhataja Toivo Palmiga ning ministri ja ühe aseministri kabinetid. Ta kohtas seal korduvalt ka EPMÜ rektorit M. Klaassenit. Sellest kõigest oli kasu Vironiale. Tartus tegutses R. Sõlg. Korporatsioon võitis, ilmselt tänu peaminister Mart Laari toetusele.

15. novembril 1993 valmis Justiitsministeeriumi ÕVVTK keskkomisjoni esimehe asetäitja Anne Loik'u (komisjoni esimeheks oli minister) kiri nr. 370 Vironiale, vastuseks Vironia kirjale:

Vironiale osutus Põllumajandusministeeriumis kasulikuks asjaolu, et korporatsioonile ebameeldivad määrused nr. 294 ja 307 olid kehtestatud rohkem kui aasta pärast objekti-subjekti otsust; ühekuulise tähtaja jooksul ei olnud vastatud Tartu Linnavaraameti kirjale 11. oktoobrist 1993; kasulik oli ka meeldetuletus selle kohta, et ORAS §19 nägi ette vaidluse kohtukorras lahendamise. Määrused nr. 294 ja 307 tähendasid praktiliselt seda, et Eesti Vabariigi juhtorganitele oli loodud võimalus omanike vara EVP-de eest n.-ö. "taasnatsionaliseerida", ehk anda omanikele kompensatsiooni ligi sada korda vähem kui oli mittetagastatud objektide turuväärtus.

2. detsembril 1993 valmis Vironia kiri neljal aadressil - peaminister Mart Laar, kultuuri- ja haridusminister P.-E. Rummo, Justiitsministeeriumi ÕVVTK keskkomisjon ja Tartu Linnavaraamet. Kirja koostas L. Õispuu, kinnitas H. Esop, kiideti heaks vilistlaste koosolekul. Kiri sisaldas poolteist lehekülge ja kuus lisa, seega kokku üheksa lehekülge. Tartu Linnavaraametile oli aga üheksa lisa. Kirja teemaks oli Tartus paiknevate Vironia majade Lai tn. 30 ja 32 tagastamine. Siin on selle kirja sisu lühendatult:

8. detsembril 1993 valmis EPMÜ rektori, prof. Mait Klaasseni kiri nr. M-304 EV Põllumajandusministeeriumi kantsler Rein Nigulile ja korp! Vironia Vilistlaskogule Eestis. Teemaks oli korp! Vironia Tartus paiknevate majade Lai tn. 30 ja 32 tagastamisest. Täielik tekst oli järgnev:

Vastavalt Teie kirjale 03.12.1993. a. nr. 5-1-5/2990 teatame, et EPMÜ ei ole majade Lai tn. 30 ka 32 tagastamise vastu. Arvestades aga asjaolu, et nimetatud majades asub EPMÜ Loomakasvatusinstituut, ei ole meil võimalik ruume koheselt vabastada. Ruumide otsimine nimetatud osale EPMÜ-st on käivitatud.

Ühtlasi toonitame veel kord, nagu ka kirjas Tartu Linnavalitsusele, et EPMÜ on riiklik asutus ja meie ei jaga ega tagasta iseseisvalt ülalmainitud hooneid.

Nimetatud küsimus on lahendatav vabariigi tasemel, kuna ilmselt on tegemist huvide teatud põrkumisega väljaspool EPMÜ-d.

Põllumajandusülikool on nõus hooneid tagastama ja uue (endise) omanikuga kokku leppima ümberkolimise tähtaegades.

See EPMÜ rektori kiri oli suhteliselt hea sisuga pärast läbirääkimisi 26. oktoobril 1993 (vt. ülevalpool selle kuupäeva lõiku).

7. jaanuaril 1994 valmis EPMÜ rektori Mait Klaasseni kiri nr. M-4 minister Jaan Leetsaarele EPMÜ Loomakasvatusinstituudi ruumide küsimuses. Lühisisu oli järgmine:

Niisiis toimusid asjalikud ettevalmistused väljakolimiseks Vironia hoonetest. Ometi!

14. veebruaril 1994 valmis minister Jaan Leetsaare kiri nr. 10-3/323 Tartu Linnavaraameti juhatajale ja korp! Vironia Vilistlaskogule. Täistekst oli järgmine:

Vastuseks Tartu Linnavaraameti 11.10.1993.a. kirjale nr. 918 Korp! Vironia Vilistlaskogule Tartus Lai tn. 30 ka 32 majade ning krundi tagastamise küsimuses teatame, et Põllumajandusministeerium on nõus nimetatud hoonete tagastamisega.

Kiirja koostas T. Palm. Kommentaarina võib nii palju pakkuda, et selle nõusoleku oleks võinud kirjutada kohe pärast objekti-subjekti otsust 27. augustil 1992. Igatahes oli nõusolek väga meeldiv dokument, kuna selle saamiseks tuli eelnevalt ägedalt võidelda.

23. veebruaril 1994 valmistati Tartu Linnavalitsuse ÕVVTK objekti-subjekti otsus nr. 40 krundi Lai tn. 30, 32 põlisrendi osa kandmise kohta tagastatava vara registrisse.

23. märtsil 1994 Tartu Linnavalitsus Korraldusega nr. 258 otsustas järgmist:

Selle meeldiva, kuid ka julma kompenseerimise ähvardusega Korralduse kirjutas alla Tartu linnapea Väino Kull. Kiitus linnapeale! Varade tagasitaotlemise "maraton ja ohtlik palliloopimine dokumentidega" kestis hoonete üleandmiseni ligi kolm aastat ja kinnistamisotsuseni ligi viis aastat. Kogu selle viie aasta jooksul anti Vironiale pidevalt erinevaid tähtaegu kümnest päevast kuni kolme kuuni. Ümberotsustamised, mittetagastamised, kompenseerimised või osalised tagastamised mitteomanike huvides toimuvad tähtajatult tänapäevani ning omanike jaoks üha halvemaks muutunud seadussätete järgi.

4. aprillil 1994 registreeriti sissetulnud kirjana nr. 1-11/19 all EPMÜ-sse saabunud Tartu Linnavalitsuse Korraldus nr. 258, 24. märtsi 1994 majavalduste Lai tn. 30 ja 32 tagastamiseks. Sellele järgnesid ametlikud läbirääkimised hoonete üleandmisakti koostamiseks EPMÜ töötajate M. Klaasseni, A. Lüpsiku, K. Kährini, R. Libliku, M. Tammeoru ja M. Pindiga. L. Õispuud aitasid Vironia poolt sv! sv! Raigo Sõlg, Jüri Luud, Andrus Soodla, Ain Must ja teised.

7. aprillil 1994 volitas Vilistlaskogu esimees H. Esop aseesimees L. Õispuud uue volikirjaga alla kirjutama ja sooritama kõik vajaliku, mis on seotud 1940. aastal korporatsioonilt natsionaliseeritud kinnisvara ja ülevõetud vallasvara tagastamisega korporatsioon Vironia Vilistlaskogule. Vironia kinnisvarana mõeldi Tartus Lai tänav 30 ja 32 asuvat majavaldust. Kõnesolev uus volikiri kehtis kuni 31. detsembrini 1996. a.