21. oktoobril 1946. a.: Mälestusi "eksamineerijatest"; vene keele õpinguid

Armas sõber Aadu!

Viktori [vil! Viktor Rikken, c. 1933/II] kirja sain juba ammu ja vastasin sellele ka juba käesoleva kuu algupäevil. Loodetavasti on see Teil juba käes. Laupäeval 19. skp. sain ka Sinu kirja 5. oktoobrist. Palju tänu Sulle. On tõesti rõõmustav, et leiad oma rohkete töö- ja õppeülesannete kõrval vahel ka aega mulle mõned read lähetada. Elades siin lahus mitte ainult sõpradest, vaid ka eraldatuna tollest maailmast, milles oleme harjunud elama ja töötama, on ju iga kiri kodumaalt suureks vahelduseks. Sa ei oska kahtlemata kujutella, millise õhina ja huviga ma lausa neelan neid ridu, mis heidavad valgust mind nii väga huvitavate küsimuste valdkonda ja selles mõttes on nii Viktori kui ka sinu kirjad eriti teretulnud. Mõnes asjas tahaksin aga veidi selgust. Kirjutad, et Erik [Kross?] asus õpinguid jätkama. Kas on jutt saksofonimängija nimekaimust ja miks ta siis vahepeal õppetööga ei tegelenud? Samuti huvitaks mind see, kas vastab tõele tolle kibeda tüdruku jutt Jegorjevskis, et Jürile [vil! Jüri Aarand, c. 1932/II] olevat sõit Lõunasse ühtlasi ka pulmareisiks? Kuidas elab ka Sinu tolleaegne õppeala sheff [Isik X]? Küll oli hea, et olin temaga tol ajal veidi tülis tema [konkreetse puhtisikliku asja] pärast ja et ümbruskond seda teadis. Seetõttu sain kergelt ja temale soodsalt jätta kõrvale tema auväärt isiksuse. Eksamineerijad [ülekuulajad] olid tema suhtes väga huvitatud. Sama on kehtiv ka Fredy [vil! Fred Klement, c. 1936/II] suhtes. Aga nagu kuulda on nad kõik kõvasti teadusliku tööga seotud. See on tubli.

Mina olen alates 2. okt taas puhkekodus [laatsaretis] uut jõudu kogumas. Suvi otsa labida ja kirkaga vehklemist ja raskete rööbaste ja liiprite tassimist tingisid seda. Kevadel elasin sopase aja õnnelikult üle ja nüüd sain ainult osaliselt septembris seda tunda. Praegu on väljas aga juba kenake talv. Lund on küll alles vähe, aga to ei tõuse enam üle 0o-i. Kaua ma veel puhata saan, seda ei tea ette ütelda, aga kui välja lähen, siis on kindlasti juba päris külmataadi valitsus. Nagu näha on minu vana töökoha juhtivad jõud kõik omale uue tegevusala leidnud. Millega tegeleb minu tolleaegne sheff [kommunaalmajanduse rahvakomissar] siis nüüd?

Muuseas õpin nüüd hoolega vene keelt. Sain emalt sõnaraamatu ja püüan selle abil oma sõnatagavara suurendada. Aga see ei taha sugugi edeneda, sest tingimused ei ole siin ju vaimutööks eriti sobivad ja ise olen ka vist veidi nüriks jäänud. Aga ega ma pead veel longu ei lase, küll saab selle külma talve ka jälle mööda.

Tervita siis palun kõiki sõpru minu poolt ja ole ka ise terveks. Soovin sulle jõudu eriti lõputöö kiireks ja edukaks teostamiseks! Vasta siis jälle peatselt mõne reaga.

    Kõike hääd

    Arvo

N. Tagil 21. X 1946. a.