KONVENDI ARHIIVI KARTOTEEGI koostamine

Konvendi arhiivi kartoteegi juures tuli silmaspidada samu sihte, mis korporatsiooni arhiivi süstematiseerimisel. Kartoteek on koostatud ainult B! K! arhiivi ulatuses. Ta annab 30 a. jooksul tervikliku ülevaate korp! Vironia liikmeskonna muutumisest ja üksikute liigete poolt peetud konvendi ametitest. Edasi annab detailse ülevaate korp! Vironia suhetest teiste üliõpilasorganisatsioonide, avalikkuse, politehnikumi ja ülikooliga. Valgustust leiavad ka meie sisemine töö ja tegevus, meie seltskondlised üritused j. n. e. Konvendi arhiivi kartoteegi koostamise eeltöödega algas allakirjutanu hiliskevadel 1932 ja lõpetas varakevadel 1933. Esialgu koostati kaar[t]i[d]e kavandid, milledele trükiti töö kergendamiseks osaliselt teksti, näit.

a) . . . . . . . . võeti Konvendi liikmeks . . . . 19 . .  
b) C! C! protokollid . . . . . . . . . . . . . . .  
c) . . . . . . . . tervitus commershiks . . . . 19 . .  
d) . . . . . . . . liikmete nimestik pro 19 . .  
e) . . . . . . . . valiti . . . . . . . . . . . . . . .  
f) . . . . . . . . kaastunde avaldus . . . . . . . .  
g) . . . . . . . . ülikooli lõpetamise teade . . . .
j. n. e. Üldse trükiti valgest kartongist 15 liiki kaarte, neist 14 tekstiga, nagu eelpool märgitud. Üldine märk on kõigi üleval vasakul pool nurgas II A, mis tähendab üldnimistu järele - II Konvendi arhiiv, A - B! K! arhiiv. Kogusummas valmistati 15 000 kaarti. Neist on kartoteegi koostamisel äratarvitatud üle poole, teine osa jääb tulevikuks kartoteegi täiendamiseks. Kaartite paigutamiseks telliti Tartu linna tööstuskoolilt moodne nõuetele vastav 12-ne sahtliga kartoteegi kapp.

Kartoteegi valmistamisel oli allakirjutanul valida mitme süsteemi vahel. Põhjalike kaalutluste järele jäädi peatuma üldnummeratsiooni juurde. Seega tuli nummeraatoriga kogu B! K! arhiiv lehekülgede kaupa märkida. Arhiivis on nummerdatud 29 393 lehekülge. Kaardite väljakirjutamist arhiivi korraldaja teostas üksikasjaliselt. Kaarditel on registreeritud kõik sisseastumise sooviavaldused, vähemgi isikutesse puutuv materjal, kõik sissetulnud kirjad, mis valgustavad sidemeid teiste organisatsioonidega, K! põhimõttelised otsused, majanduslikud aruanded j. n. e. Saadud materjalid paigutati sisuliselt ja osalt kronoloogiliselt järjestatuna kartoteeki:

  1. Vironia liikmeskond.

  2. Suhted üliõpilasoranisatsioonide ja üliõpilaskonnaga.

  3. Suhted isikute, teiste organisatsioonide ja avalikkusega, ülikooli ja politehnikumiga.

  4. Vironia sisekorra-otsused.

  5. Vironia seltskondlised üritused.

  6. Korporatsiooni sihtasutused: Vilistlaskogu. O/Ü "Vase Kassa". "D. Koiki nimeline kapital." "E. Virro nim. kapital." Kaitseliit.

  7. Eelarved, aruanded ja siseelu puutuvad dokumendid.

  8. Varia.

Vastava protokolli raamatu number on märgitud kaarti nurgale ja kõik lehekülje numbrid joonele, kus antud küsimusest ühe raamatu ulatuses juttu. See süsteem võimaldab iga sisseande käigu ja iga K! päevakorras olnud küsimuse põhjalikku jälgimist.

Üksikasjaline tutvunemine B! K! arhiiviga on toonud esile rea Vironiaga ühenduses olevaid fakte, milledest lühidalt mõni sõna. Võrreldes Eesti esimese üliõpilasorganisatsiooni E. U. S.-iga oleme meie senini olnud oma ajaloolise osa rõhutamisega vägagi tagasihoidlikud. Vironia osa avalikus elus märkides on meie omad liikmed alati vihjanud vabadussõjale. Ka tahan aga siinkohal väita, et [Vironia] on palu suurema tähtsusega ajaloolise ja kultuuri[lise] teguri osas. Ta oli eestluse eelpost läänes. Vironia oli pioneer, tehes esimese sammu läände siis, kui teised sellest alles unistasid. Vironia kultuuriline ja rahvuspoliitiline osa vabameelses Riias vajab kiiremas korras uurivat sulge. Ebasobiva protokollimisviisi tõttu (mis küll tolleaegsete oludega seletatav), on arhiivis leida vaid üksikuid vihjeid, peamiselt kirjades, Vironia riiaaegse vaimu ja tema rahvus- ning kultuurpoliitilise meelsuse kohta. See meelsus aga oli tugev. Ainsamad, kes üksikasjalisi seletusi võivad anda, on meie lugupeetud asutajad vilistlased. Vironia Konvent oma ühiskondlise osa ja tuleviku peale mõeldes ei tohi lasta võimalusi silmist oma Eesti rahva seisukohast väärse mineviku jäädvustamiseks. Vironia ajalugu ei tõota kujuneda ühe üliõpilasorganisatsiooni väheütlevaks väljaandeks, vaid väärseks peatükiks Eesti rahvus- ja kultuurpoliitiikas.

Arhiivi uurimistöö on toonud selgust meie auvilistlaste instituudi küsimusse, meie suhtumisse akadeemilisse ja poliitilisse vabadusse, riiki, teistesse üliõpilasorganisatsioonidesse (eriti E. Ü. S. "Liivikasse"). Allakriipsutamist leiab meie vabameelne, lojaalne vaim, mis Tartus üksvahe puhtbursilikkuse kätte ähvardas lämbuda, kuid nüüd jälle elustub. On veel ilusaid näiteid sellest, kuidas Vironia vilistlaskogu ja konvent koos töötasid ühiskondliste positsioonide vallutamiseks. Ka tänapäeval, kus võitluspinge on äärmuseni kruvitud, peame algama ellu kavakindlamat rünnakut, et mitte teistest maha jääda. On ilmne, et praegu valdab Vironia neist positsioonidest vaid 50%, mis omasime Vabariigi algupäevil. Veel on aeg nii vilistlaskogul kui ka konvendil, et loobuda passiivsuseest ja alustada pealetungi.

Olles puudutanud arhiivi korraldamistöö käiku ja sellega ühenduses olevaid probleeme - nagu ajaloo kirjutamise vajadust, sihikindlat võitlust ühiskondliste positsioonide vallutamiseks, annab arhiivi korraldaja käesoleva aruande esitamisega korp! Vironia arhiivi konvendile üle.

Lõpuks ei saa arhiivi korraldaja meeldetuletamata jätta sv! sv!, kes on tehnilise töö juures lahkesti oma kaasabi annud. Minu otsekohene tänu sv! sv! O. Mäele, H. Villbergile, H. Õunapuule, reb! H. Ambergile, reb! R. Okasele, lahkete nõuannete eest sv! H. Paalmannile ning eriliselt reb! N. Virrole, kelle vastu tänu võlgnen arhiivi maitseka välimuse eest.

Austusega: Edgar V. Saks. Vironus

C! Q! 3. märtsil 1933.