Chapter 25. [TRÜK=100%] Konvendi Rajamine Tallinnas

Alljärgnev on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse kilede valmistamise ajal. (The following is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

Hea algus tehtud, vil! Aadu Ritso materjalide alusel failis NN-B2b-ENNN__20000802T024646Z...ritso_a____tallinn.txt. (See on omakorda {tkarmo} tehtud valik ühest pikemast failist.) Võib-olla pole vajaga palju lisada.

Ülaltoodu on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse kilede valmistamise ajal. (The foregoing is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

Pärast Eesti Vabadussõda oli kolmekümnendatel aastatel välja kujunenud olukord, kus Vironia konvent asus Tartu Ülikooli juures, vilistlaskogu enamik aga Tallinnas. Siin elas ka burshivilistlasi ja päris- ning lihtliikmeid, kes olid immatrikuleeritud Tartu Ülikoolis, kuid elasid Tallinnas.

Kui 1936. a. sügissemestrist asutati Tallinna Tehnikainstituut, oli loomulik, et siin, Tallinnas alustab tegevust ka konvent--oli ju Vironia asutatud Riia Polütehnikumi juures ja inseneride osakaal vilistlaskogus suur.

Esimene külalisõhtu toimus rohkel vanade vilistlaste osavõtul hotelli "Kuld Lõvi" restorani suures pikerguses saalis. Istusin pika laua ääres kusagil keskel. Õhtusöögiks telliti kõigile metslinnupraad. Varsti ilmus kelner tagasi ja teatas, et praade ei jätku, siis telliti kõigile lihapraad. Vilistlane Johan Sihverile öeldi, et sa said hiljuti palju raha, maksa kinni.

Hiljem peeti kord "Kuld Lõvi" väikeses saalis konvendi koosolekut ja võeti vastu rebaseid.

Järgmised koosviibimised toimusid juba Kentmanni tänaval burshivilistlane Eduard Raialt üüritud väikese kahekordse maja alumisel korrusel. Teisel korrusel elasid rahulikult vanemad daamid, kellega meil mingeid kokkupuuteid polnud. C!Q!-le sisenedes oli esik-riietehoid, kust läks uks otse konvendi vapisaali ja sealt eestseisuse tuppa, aeda ja söögituppa. Esikust läks söögituppa ka teine uks, sealt väiksesse kneiptuppa e. sakramenti ja majapidamisploki koridori, kus asusid lookus, laoruumid, köök ja selle taga perenaise eluruum. Ruumika konvendisaali seinal oli esimene (Riia-aegne) Vironia vapp, Tartusse jäi uus suur vapp.

Vapisaalis peeti konvendi koosolekuid, suuremaid koosviibimisi, õlleõhtuid; pühapäeviti vilistlaste perekondadega kella-viie-tee-õhtuid, pauktunde jm. comment- ja kantuse tunnid toimusid tavaliselt söögitoas. Kõigil soovijatel olid C!Q! snepperluku võtmed.

Tartu tehnikateaduskonnast tulid Tallinna sv! sv! Heino Jürine, Robert Kaupmees, Leonid Kohlap, Olev Lellep, Arved Mõtus, Artur Pärna, Leo Reinok, Viktor Rikken, Gerhard Saks, Nils Tennmann jt. ning reb! Leonid Allikas. Lisaks nendele elas Tallinnas Tartu Ülikoolis õppivaid sv! sv! ja aktiivseid b! vil! b! vil!: Ülo Maramaa, Tiit Saarepera, Endel Savik, Gustav Simulson, Mihkel Tasur, Hans Josua, Herbert Kaarmann, Elmar Männik, Helmut Märtson, William Virro jt.

Kohe sügisel võeti Tallinnas vastu 9 rebast: Harri Esop, Felix Kauba, Fred Klement, Konstantin Ollik, Gunnar Puura, Henn Rebane, Aadu Ritso, Ilmar Sõster, Raoul Vardi.

Esop töötas hiljem TPI-s prodekaanina, Kauba kirjastuse peatoimetajana ja TA raamatukogu direktorina, Klement "Eesti Energia" liinis, Ollik TPI-s kateedrijuhatajana, Puurast pole peale Saksa okupatsiooni teateid, Rebane elab USA-s, Riso töötas teaduse alal ja õppejõuna, Sõster on surnud, Vardi uppus laevaga põgenemisel Rootsi 1944. a.

Lisaks neile üheksale võeti Tartus veel vastu kaks Tallinnas elavat rebast--Johan Mundi ja Aristid Nüchtern.

C! Q!-le mööbli muretsemine võttis aega, toolid tulid enne kui lauad. Majordoomusel kui ka teistel oli küllalt mööbli muretsemisega ja C! Q! ruumide sisustamisega. Peale mõneaastast läbiajamist lihtsate laudade ja toolidega said valmisid arhitekt vil! prof. Edgar Johann Kuusiku (dipl.hairsp;ing.) kavandatud massiivsed tammepuust kneiplauad ja sirklitega toolid.

Vironia kommersse peeti ainult Tartus, EKL'i kommersse nii Tartus kui ka Tallinnas. Värvide andmine ja värvipidu toimus alati Tartus.