Chapter 83. [TRÜK=0%] Albert ja Alice Tattari Fond Peeter Põldre ja Toimetus

Alljärgnev on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse kilede valmistamise ajal. (The following is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

REDIGEERIMISE KROONIKA (VIIMASED ETAPID ETTE)
* 20010817T203948Z
  __{t.karmo} kandis filoloog {p.sarevet}-i keelelised
    parandused SGML-i allikasse 
* 20001003T205938Z 
  __{t.karmo} lihvis, kontrollis asutuste nimed, 
    pani paar pisifakte juurde
    õppeasutuste kohta SGML-i allikas
* 20001001T000000Zvarem 
  __{peeter.poldre} koostas algvariandi 

KVALITEEDIKONTROLLID: 
!_{t.karmo} kontrolligu soravust
  __TEHTUD@20001003T211026Z
!_filoloog {p.sarevet} kontrolligu keelt 
  __TEHTUD@20010727

MUREPUNKTID:
!_{tkarmo}{vmuikma} t\"aiendagu, 
  selgitades, kuidas fond tekkis vil! Tattari p\"arandusest

Ülaltoodu on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse plaatide valmistamise ajal. (The foregoing is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

Käesoleva juubelialbumi "B3a" osas, pealkirja all "Aina edasi: viroonlased mujal paguluses", on ära toodud meie pere väljarändamised mittekommunistliku maailma Eestis vähemtuntud nurkadesse, eriti Venetsueelasse. Siin olgu vaid meelde tuletatud, et Venetsueela grupeeringu eestvedajaks osutus edukas nafta- ning import-eksportturu ärimees vil! Albert Tattar (c. 1920/II), ja et vil! Tattar oli juba aastaid enne oma surma finantsiliselt toetanud noorte kasvatust Toronto koondises.

Albert Tattari testamendis - ta suri lasteta, ja mõni aasta pärast oma abikaasa lahkumist - seisis kaks peamist filantroopilist objekti: nii toetus New Yorgi Eesti Majale kui ka fondi rajamine noorte viroonlaste isikliku hariduse täiendamiseks.

Pärast Albert Tattari surma oli tema Shveitsis asuv testamendiadvokaat ühenduses USA idaranniku koondise vil! Karl Pärliga (c. 1931/II). Vil! Pärli soovitusel astus advokaat ühendusse Torontoga, esialgu helistades Torontosse New Yorgist, siis aga osaledes töökoosolekul vil! Vello Muikma (c. 1948/II, lihtliikmeks saanud Rootsis) ning vil! Toomas Sepaga (c. 1977/II) vil! Muikma kodus. Järgnes stipendiumifondi juhatuse moodustamine. Sinna kuulusid esialgu vil! vil! Toomas Kütti (c. 1975/II), Toomas Koger (c. 1976/II) ja Toomas Sepp (c. 1977/II) ning ameti poolest veel peakoondise vanem (kelleks oli fondi rajamise ajal vil! Muikma). Hiljem astus juhatusse ka advokaat vil! Toomas Marley (c. 1971/II). Tänu vil! Marley pingutustele ja ühe tema mitte-eestlasest kolleegi orienteerumisvõimetele Kanada inkorporeerimisseaduste rägastikus õnnestus juhatusel saavutada fondile tulumaksuvaba staatus. Selle juriidilise sammu tulemusena on fondi investeeringuilt laekunud intressid sajaprotsendiliselt fondi enda kasutada, vabanedes tulumaksulõivu väljamaksmisest Kanada riigikassale.

Fondi stipendiumi põhikiri võeti vastu Toronto koondise poolt 22. veebruaril 1991.

Tattari fondi stipendiumikomitee (mille ülesandeks oli mitte fondi üldine juhtimine, vaid stipendiumitaotlejate sooviavalduste kaalumine) loodi 29. jaanuaril 1993. Komitee liikemed on olnud vil! prof. Peeter Põldre, kui esimees, ja vil! dr. Toomas Karmo. Koondise vanem (vil! Vello Muikma esimestel aastatel, ja hiljem vil! Toomas Koger) on ametipoolse liikmena täiendanud stipendiumikomitee koosseisu.

Algusest peale oli ilmne, et fond peab töötama Vironia kasuks üleilmselt, mitte Toronto piirides, ja et lõviosa fondi tegevusest saab olema keskendatud noorele, haridustigatsevale, äsjavabanenud Eestile.

Esimene toetus anti vil! Kalev Sepp'ale. Alates 1992 a. õppis vil! Sepp Washingtoni ülikoolis, Seattle'is, elektrotehnika teaduskonnas. Seal saavutas ta magistrikraadi 1995. aastal, siirdudes edasi doktoriõpingutele automaatika erialal.

Vil! Martin Kuuskmann sai toetust kolm korda aastail 1993-97. Alguses õppis ta fagotti Yale'i muusikateaduskonnas, ühtlasi mängides sümfooniaorkestris. Hiljem õppis vil! Kuuskmann Manhattan School of Music'is.

Vil! Henri Männik sai 1993. a. toetust arkitektuuriõpinguteks Berkeley's.

Vil! Peeter Ross lõpetas Tartu ülikoolis arstiteaduskonna 1991. aastal. Kolm aastat hiljem astus ta radiodiagnostika programmi. 1995. aastal sai vil! Ross toetust Tattari fondist edasiõppimiseks Armed Forces Institute of Pathology erikursusel USA-s ning täiendõppeks Soomes asuva Oulu Ülikooli radioloogia kliinikus. Praegu töötab vil! Ross Tallinna Keskhaiglas radioloogina. Alates 1997. aastast on ta selle haigla rõntgenoloogiaosakonna juhataja. 1999. aastal valiti vil! Ross Eesti Radioloogia Ühingu asepresidentiks.

Bostoni lähistel asuv Bentley College on pakkunud mitmetele eestlastele õppimise võimalusi majandusalal. Vil! Meelis Tambla, kui 1993. aastal Tattari fondilt toetust saanu, saavutas seal Masters of Business Administration'i ja jäi edasi Bostonisse State Street Bank'i juurde, otsustades tulevikus taotleda Charterd Financial Analyst'i tiitlit.

Vil! Aare Tammemäe sai 1994. aastal Tattari fondilt toetust Masters of Business Administrationi kraadi saavutamiseks Bentley College'is. Vil! Tammemäele pakuti Hüvitusfondi juhatuse esimehe koha 1998. a.

Vil! Gert Tiivas õppis aastail 1996-97 Washington, DC-s asuvas George Washingtoni Ülikooli Elliott School of International Affairs magistriprogrammis. Alates 1998. aastast on ta Tallinna Väärtpaberibõrsi juhatuse esimehe ametikohal.

Vil! Hillar Lauri sai 1996. aastal Tattari fondilt toetust saavutamaks Masters of Business Administration kraadi Pratsusmaa-Singapuri mänedzhmendi kõrgkooli INSEAD-i Fontainebleau harult. Aastast 1997 on vil! Lauri Minnesotas baseeruva NRG Energy koosseisus, kui selle asutuse Eesti esinduse direktor.

Vil! Margus Heinmaa sai aastail 1997-99 Tattari Fondilt toetust oma doktoriõpinguteks kliinilise psühholoogia alal University of Guelph'is, Ontarios.

Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna kasvandik vil! Kalev Kallemets sai nii 1999. kui ka 2000. aastal toetust suvereisideks von Mises'e nimelisse majanduspoliitika instituuti Alabamas.

Silmapaistev on, kuivõrd tugevasti on senini esindatud Tattari Fondi stipendiaatide kontingendis Vironia pere Eestis, ehkki konkurss on avatud Vironia üleilmsele perele. Ainsateks senisteks stipendiaatideks, kelle juured asuvad sügavalt välismaa mulles, on osutunud ontaariolased vil! vil! Hillar Lauri ja Margus Heinmaa - ja nendegi seast on vil! Lauri juba mitu aastat, esialgu Maailmapanga, hiljem aga NRG Energy näol, oma töö ja tegevuse sidanud Kodu-Eestiga. Torontos vaadatakse välja kujunenud Kodu-Eesti rõhuasetusele rahumeelega, veendumuses, et Tattari Fond on aidanud kaasa Eesti taasülesehitamisele.