Krüptoloogia riikide saatuste kujunemisel

Käesoleva artikli algul lubasin ma jutustada ka krüptoloogia tähtsusest riikide poliitilistes saatustes. Minu väide on, et krüptoloogid on tegelikult kujundanud maailma ajalugu! Allpool on paar näidet.

Esimeses maailmasõjas püüdis USA president Wilsoniga end Euroopa sõjast eemal hoida. Õnnetuseks Saksamaale saatis saksa välisminister Arthur Zimmermann Taani ja Rootsi kaudu shifreeritud telegrammi Saksamaa saadikule USA-s, edasisaatmiseks Mehhiko valitsusele. Selles telegrammis kutsus Saksamaa Mehhikot üles temaga koos sõdima, lubades anda peale sõja võidukat lõppu ameeriklaste lõunapoolsed osariigid Mehhikole. Suurbritannia valitsus näppas selle teate teel Ameerikasse ja nende andekad krüptoloogid deshifrerised selle ning andsid veebruaris 1917 üleskutse edasi USA saatkonnale. See ülbe sakslaste ettepanek avaldati 1. märtsil 1917 kõikides USA ajalehtedes. Rahva survel pidi nüüd president alustama sõda. Saksamaa kaotas sõja liitlaste vastu. Saksa keisririigi hävinemine, rahva vaesumine, Hitleri võimuletulek--kogu poliitiline areng Lääne-Euroopas--on seotud Suurbritannia krüptoloogide saavutusega.

Enne lõplikku katastroofi Läänerindel Esimeses maailmasõjas olid sakslased aga võidukad Idarinde sõjas Venemaa vastu. Miks? Sellepärast, et vene sõjavägi kasutas sageli primitiivseid krüptosüsteeme, mida sakslased oskasid kohe lahendada. Saksa raadiovastuluureteenistus sai oma kätte isegi Vene staabi raadiogramme lihtsas, s.t. shifreerimata keeles. Venelastel olid Idarindel tohutud kaotused ja Lenini õhutusel mässasid mitmed väeosad ja lõpuks lagunes kogu sõjavägi. Tsaarivõim kukutati, kommunistid likvideerisid kogu tsaari perekonna. See oli suurim katastroof Venemaal. Enamlaste võim levis üle kogu riigi. Siin on aga ehk võimalus väita, et revolutsioon Venemaal oli kasuks Baltimaadele, kes oskasid õiget silmapilku kasutada ja enda iseseisvust kuulutada. Kõik need sündmused on jälle suuresti seotud krüptoloogide tööga.

Mitmed Suurbritannia Teise maailmasõja ajaloolased väidavad, et see oli Suurbritannia operatsioon Ultra, mis viis liitlaste väed võidule. Paljude aastate jooksul veel pärast sõja lõppu peeti suures saladuses, et tegutses Bletchley Park'is Londoni lähedal hiigelsuur krüptoloogia keskus, mis tegeles saksa shifrite murdmisega. Suurim edu Suurbritannial oli saksa shifrimasina Enigma konstruktsiooni ülesehitamine. Bombe-nimelised elektromehaanilised kombinatoorikamasinad, ja ka maailma esimene suur puhtelektrooniline arvutitaoline aparaat Colossus, aitasid suurelt kaasa Saksamaa krüptogrammide deshifreerimisel. Salakirjade murdmisel saadud Saksa sõjavägedele antud käsud saadeti Briti valitsusele Ultra koodnime all. Suurbritannia kindralstaap oli informeeritud:

õhurünnakute sihtmärkidest Suurbritannias,
kindral Rommeli plaanidest Aafrika lahingutes,
Saksa allveelaevade kohtumiskohtadest varustuslaevadega,
(pärast maandumist Normandia rannikul) kõigist Hitleri käskudest.

Alles 1974 lubati Enigma saladusest midagi kirjutada ja siis ilmus mitu raamatut kuulsast saavutusest Bletchley Park'is.

Ka ameerika krüptoloogid mõjutasid ajaloo käiku. Kõige kuulsam krüptoloog William Friedman (sündinud 1881 Kishinjovis) töötas juba 1937. aastast koos teiste teadlastega jaapani shifrimasina (mis oli sakslaste Enigma variant nimega 97) konstruktsiooni ülesehitamisel. Tal õnnestus leiutada pisut primitiivne aparaat, mis aga võimaldas deshifreerida jaapanlaste diplomaatilist shifrit nimega purpurkood. Sõja ajal Jaapani vastu sai USA valitsus pidevalt märksõna Magic all informatsiooni jaapanlaste kavatsustest. Deshifreeritud krüptogrammide kaudu avastati ka jaapani suur laevastik Midway atolli juures, kus ameeriklased murdsid ühes maailma suurimas merelahingus Jaapani laevastiku ülemvõimu. Sõda Jaapani vastu võideti nii krüptoloogide panusega kui ka aatompommi kasutamisega.

Note: Huvitatud lugejad võivad saada kõige paremat lugemismaterjali krüptoloogiast David Kahni 1164 leheküljelisest raamatust The Codebreakers. Eesti keeles on veel saadaval Nicolai Liventhali teos Krüptoloogia ja salaluure (kirjastus «Perioodika», Tallinn 1994).