Chapter 68. [TRÜK=0%] Elatud, Saavutatud (K): Vil! Rudolf Jalakas Heldur Ester

Alljärgnev on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse kilede valmistamise ajal. (The following is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

REDIGEERIMISE KROONIKA
*20000814umbes
 __{t.karmo} kandis provisoorselt SGML-i allikasse
   {h.ester}-i sõnad, kuid teadmises, 
   et pala on liiga lühike
   (_küll 
     * täpsustades ühes kohas, et tegemist oli Vironia
       tööga just pätast Teise maailmaõja lõppu
     * asendades "publikatsioonid" terminiga
       "väljaanded"-ega)

KVALITEEDIKONTROLLID 
!_{t.karmo} kontrolligu {hester}-i masinkirja vastu
  __TEHTUD@20000814T144442Z
!_{oschihalejev} parandagu veebilt tõommatud korrektuure
  ja {tkarmo} kandku parandused SGML-li allikasse
  __TEHTUD@20010720T223309Z

Ülaltoodu on alb2000 toimkonna selle peatüki planeerimise märkmestik. Seda märkmestikku summutatakse kilede valmistamise ajal. (The foregoing is alb2000 editorial-team planning material. This material will be suppressed when alb2000 goes to press.)

Rudolf Jalakas, c/ 1939/I, sündis 29. septembril 1914 Läänemaal tulupidaja perekonnas.

Pärast Tallinna Poeglaste Kommertsgümnaasiumi lõpetamist asus ta 1935. a. õppima Tartu Ülikooli majandusteaduskonda, mille ta lõpetas kõrgete hinnetega 1941. Siis oli ta juba mõnda aega töötanud assistendina prof. E. Poomi juures käitismajanduse institutsioonis.

Oktoobris 1943 põgenes ta koos abikaasaga Soome ja sealt edasi Rootsi 1944. Pärast lühiajalist töötamist Stockholmi Kaubandusülikoolis sai ta ametikohaks Svenska Handelsbanken, kus ta töötas selle suurpanga peaökonoomina ja kus ta kuulus ka panga direktsiooni. Panga ülesandel külastas ta peale Euroopa riikide veel kõiki teisi maailmajagusid. Ta kirjutas panga väljaannetes, kuid ka rootsi ja juhtivates välismaistes ajakirjades. Ta võttis pidevalt osa debattidest raadios ja televisoonis ning andis intervjuusid. Tänu tema pedagoogilistele võimetele suutis ta teha keerulisi probleeme kõigile arusaadavaks. Selle tõttu ei olnud ta mitte ainult üks Rootsi tippmajandusteadlastest, vaid ka üks Rootsi populaarsemaid mehi. 1983 valiti Rudolf Jalakas Uppsala Ülikooli audoktoriks.

Kõik, kes teda lähemalt tundsid, ei olnud sugugi üllatatud, et ta pensioneerimisele erilist tähtsust ei osutanud. Ta võttis meeleldi enda peale ülesandeid arengumaade majanduse parandamiseks. Tundus veidi raskesti mõistetav, et ta suhteliselt kõrges eas võttis vastu suuri ülesandeid talle harjumata kliimaga maades. Ta võttis seda kui väljakutset. Nagu ta ise väljendas, sai ta alles siis võimaluse oma teooriate ellurakendamiseks. Muu hulgas oli ta ligi kaks aastat Lõuna-Aafrikas, Lesothos peaministri nõuandjaks.

Aaastast 1988 rakendas ta oma aja ja võimed peaasjalikult Eestile. Üheks oluliseks põhjuseks Eesti majanduse edukale arengule oli õnnestunud rahareform, mille läbiviimisel oli just tema panus määrava tähtsusega. Ta oli ka Eesti Panga nõukogu liige. Raske on üle hinnata probleeme üleminekul kommunistlikust majandusest turumajandusele. Jalakas lahendas sellega seoses palju probleeme ning hoidis ära vigu ja eksitusi.

Rudolf Jalakas oli korp! Vironia uuesti organiseerimisel peale Teist maailmasõda esimese juhatuse liige ja on kuulunud ka hiljem eestseisusesse.

Rudolf Jalakas suri 27. märtsil 1997.